Dièresi




Resultado de imagen de dieresi

1. Cerca i escriu la normativa completa sobre la dièresi, també les excepcions amb les quals ens podem trobar.


La dièresi és un signe consistent en dos petits puntets col·locats sobre una vocal, per indicar que se n'ha d'alterar lapronunciació. Tot i la semblança gràfica, no s'ha de confondre amb l'umlaut.

                                        L'us i Les Excepcions
                                                    L'us 
En català, també s'empra damunt de les vocals i / u per indicar que aquestes vocals no formen diftong, sinó un hiat, amb la vocal anterior: veïnallaütagraïtcontinuïobeïes...
                                            Les Excepcions 
  • Mots començats pels prefixos 'anti-co-contra-re-, "tele", "ràdio","semi" seguits de vocal: exemple reunirantiimperialismecontraindicacióreunificació. Però es posa dièresi en reïx i reüll, perquè no es consideren formats amb prefix.
  • En els mots acabats en vocal + els sufixos -isme-ista, "us", "um": exemple egoismealtruismealtruista... Però es posa dièresi en lluïsme i proïsme perquè no es consideren formats amb sufix.
  • En les formes verbals d'infinitiugerundi, en els futurs i els condicionals acabades en vocal + IR (tercera conjugació): exemples: trair, traint, trairà, trairia, però en canvi sí al participi traït o al present traïm, traïu.
  • Si dues ii van seguides sempre porta dièresi la segona
  • Sempre porten dièresi les paraules que no tenen la tònica al diftong

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog